Annons
Annons

A DAY ROCK CLIMBING


 

I fredags hade jag en heldag tillsammans med en guide från Klättercentret då vi var ute och klättrade. Vi åkte tillbaka till Häggsta där jag var två dagar innan. Tanken var att jag skulle lära mig mer så jag kan gå ut och klättra självständigt framöver. Så vi inledde med teori och prat om utrustning etc. För att sedan gå vidare till att bygga ankare med olika tillvägagångssätt. Först på toppen av berget som ”prova på” och sedan på riktigt. Efter att jag byggt det första ankaret på toppen av klippan var det bara att säkra fast sig och gå ut och ställa sig över kanten, hängandes i selen som var fastkopplad i ankaret. För att sedan säkra mig i repet istället och koppla ur säkringen i ankaret och fira ned mig själv till marken. Sådan himla cool grej!

Annons

Väl nere så fick jag klättra upp till toppen. Hade lite problem på ett parti som jag inte riktigt kunde lösa just då så fick klättra runt det istället för att följa leden. På toppen fick jag göra om allt igen och fira ned mig en gång till. På vägen ned kikade vi lite på det svåra partiet (det fanns liksom inga bra grepp för händerna så jag visste inte hur jag skulle kunna ta mig vidare) och jag fick lite tips så när jag klättrade andra gången var det inga som helst problem!

Efter en heldag ute på klippan åkte vi tillbaka till Klättercentret för att jag skulle göra min uppklättring för att ta ledkort (jag gick en ledkurs för några månader sedan). Det gick ju också bra så numera har jag rött kort och är clearad att både säkra och ledklättra. Så kul!

Vad som är mindre kul är ju att när man gör detta så måste man prova att falla några gånger. Jag minns när jag började klättra att jag var livrädd. Skakade i knäna. Mådde dåligt. Fick nästan panik. Vågade inte klättra hela vägen upp etc. Det har sakta men säkert blivit lite bättre med tiden. Så när jag skulle göra mitt högsta fall (där jag klättrar upp till nästa säkring men utan att säkra och faller därifrån) så kunde jag göra det utan att vara speciellt rädd för det (även om det var lite läskigt pga högt fall). Och det är rätt coolt ändå att se hur jag med tiden övervinner den här rädslan lite i taget.

Nu ser jag fram emot att klättra mer på egen hand utomhus! Jag behöver bara en partner. Eller flera. Så om du vill klättra med mig hör gärna av dig!

(0)
(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons

 
 


Annons

Laddar