Annons
Annons

About travelling


 

Just nu är jag på väg till Arlanda för att resa till Moldavien. Jag försökte ju åka dit i höstas men fick inte komma in i landet pga jag hade en hyrbil så jag var fast i Rumänien i fyra dagar. Och nu kanske ni är nyfikna på hur jag tänker kring det här med att resa. Den senaste debatten har inte gått mig förbi obemärkt. Jag vet att jag reser för mycket. Jag har tänkt igenom det hela noga och känner såhär: Att resa är mitt liv. Jag har valt bort att skaffa barn (kanske det sämsta man kan göra för klimatet är att befolka jorden med mer människor som tar mer resurser?) för att ha möjligheten att resa istället. Jag vill inte sluta med det. Så vad kan jag göra om jag vill fortsätta resa men minska min klimatpåverkan? Utöver alla saker jag redan gör som att inte äga en bil, inte äta kött mer än vid enstaka tillfällen, inte shoppa, återvinna etc och har kommit fram till att jag i alla fall kan göra följande:

Annons

Inte flyga inrikes alls. Inte för jag brukade göra det speciellt ofta ändå.

Planera mina resor smart för att flyga kortare sträckor/mindre: Jag ska som sagt till Moldavien i natt. När jag ändå är nere i Europa så passar jag på att åka därifrån till Cypern och från Cypern till Malta istället för att flyga fram och tillbaka från Stockholm till alla destinationerna. Det sparar mer än dubbelt så mycket flygsträcka. Samma sak nu när jag var i Sydamerika: Jag skulle dit och bestiga ett berg. När jag ändå var där passade jag på att göra research för två fotoresor. På så sätt flög jag bara över Atlanten en gång istället för tre gånger. Kommer göra ett liknande upplägg nästa gång jag flyger över Atlanten också: Planera för tre resor i en så jag inte behöver flyga fram och tillbaka flera gånger och på så sätt spara massa flygsträcka.

Inte flyga i onödan: Jag kan ha Skypemöten med folk istället för att åka och träffa dem på riktigt. Jag ”nöjesflyger” inte heller utan flyger bara om jag ska på jobb/i ett projekt. Jag brukar istället förlänga resan när jag redan är där om jag vill ha lite semester. På så sätt åker jag inte på några semesterresor någonstans utan kombinerar det med att redan vara på plats.

Jag har investerat i en husbil med solpaneler för att inte behöva flyga alls i sommar utan kunna resa runt i Europa och göra klart 49 peaks samt träna mountianeering och klättring utan att behöva flyga något. Mycket mer miljövänligt än att första flyga, sedan hyra bil och ta in på hotell (där mina lakan och handdukar tvättas efter jag använt dem en gång). Istället för flera flygtillfällen blir det 0!

Stanna längre på en plats istället för att hetsa vidare till en annan. Detta kommer förmodligen spara många flygresor de kommande åren.

Klimatkompensera för de flygresor jag gör.

Och sedan självklart: Inte köpa massa billig skit från Kina som transporteras med flyg (inte för jag någonsin gjort det men ska verkligen inte göra det).

Jag förstår verkligen grejen med att skuldbelägga människor som flyger, att det är effektivt. Det funkar på mig i alla fall! Men jag tror inte man kan lägga allt ansvar för detta på en individ utan världens politiker, ledare och industrin behöver gå samman och hitta lösningar och alternativ. Det finns ju mer miljövänliga flyg redan. Tekniken är utvecklad men så länge olja är en så stor maktfaktor i världen kommer det fortsätta kämpas emot en mer miljövänlig utveckling. Där behöver den stora förändringen göras. Att hitta möjligheter för att vi ska kunna resa och se världen utan att vi samtidigt förstör den. Och samtidigt kan jag alltid försöka välja det bättre alternativet.

(0)
(3)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar