Annons
Annons

ANVÄNDA BILDER PÅ INTERNET – SÅ FUNGERAR DET


 

Det är många som frågar hur det fungerar med att använda bilder på internet.

Ett vanligt misstag är att många tror att så länge man länkar eller skriver fotografens namn under bilden så är det okej. Så är det inte.

Annons

Man måste alltid ha tillstånd från fotografen för att få publicera en bild. Däremot kan du spara ned en bild för privat bruk utan tillstånd. Men så fort du lägger upp den på din blogg, Facebook, delar den på din Pinterest eller Tumblr så har du gjort dig skyldig till bildstöld, om du inte har fått ett godkännande från fotografen att få lov att göra detta.

Eftersom chansen är ganska liten att åka fast och konsekvenserna inte är alltför hårda är det många som ändå ignorerar hur lagen fungerar och ändå publicerar andras bilder utan tillstånd. Så vad händer om man blir påkommen?

De flesta privatpersoner får oftast en tillsägelse först (detta är dock inget man behöver ge som fotograf) om att ta ned bilderna eller betala för användningen. Men egentligen kan en fotograf skicka en faktura och ta betalt för användningen redan med en gång.

Jag minns för några år sedan när Blondinbella hade tagit en fotograf på Dagens Medias bilder på sig själv och lagt upp i sin blogg. Fotografen skickade en faktura där han tog betalt för användningen av bilderna + skadestånd för bildstöld (100% av priset för användningen) samt skadestånd för utebliven byline (100& av priset för användningen) – man måste nämligen alltid skriva ut fotografens namn i anslutning till bilden när man publicerar den.

Blondinbella blev upprörd över detta och tyckte det var fel eftersom hon var med på bilderna. Tyvärr har man inga rättigheter att publicera en bild även om man är med på den, om man inte har fotografens tillstånd, vilket hon inte hade i det här fallet. Så hon målade ett grishuvud på sig själv på bilderna och lade upp dem på sin blogg. Då fick hon en ny faktura från fotografen – för bildmanipulation. Det är nämligen inte heller tillåtet att manipulera en bild utan tillstånd från fotografen.

Detta får du göra med andras bilder

Använda dem för privat bruk ex spara ned dem på din dator eller skriva ut på din skrivare och sätta upp på väggen hemma (så länge det rör sig om ett fåtal exemplar)

Detta får du inte göra med andras bilder utan tillstånd

Publicera dem någonstans
Publicera bilder utan att ange vem som är fotograf
Sälja dem vidare
Manipulera eller ändra bilderna
Ta skärmdump på någons bild och publicera

Detta gäller alla bilder oavsett om det är en yrkesfotograf som tagit dem, din mamma, du hittat en bild på google eller i en tidning på internet.

Däremot så finns det bilder som är ”fria” som man får publicera vidare utan tillstånd. Exempelvis pressbilder på artister. När man som fotograf tar dem skriver man oftast ett avtal som gör att de får användas fritt i hela världen. Men det kan vara ganska svårt att avgöra vad som är fria bilder i många lägen och om man är osäker är det alltid bäst att fråga först. Sedan får man också använda bilder från fotografer som är döda sedan mer än 70 år. Upphovsrätten för fotografiska verk skyddar nämligen enbart i 70 år efter ens död. Eller 50 år om det är en fotografisk bild.

(62)
(0)
(0)
11 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar