Annons
Annons

BLIR LEDSEN AV DETTA


 

Min kollega på Rockfoto, Linnea Pettersson skrev ett blogginlägg igår om Alla är fotografer som sedan köptes av Expressen som debattartikel. Ni kan läsa det här. det handlar om hur Johan Rheborg bad sin dotter ta av sig tröjan när han skulle ta ett ärligt porträtt av henne.

Annons

Det som har varit intressant att följa är debatten och reaktionerna på den här artikeln. Många håller med. Många gör det inte. Jag tycker själv att nakenhet självklart ska få finnas i bild. Många har nämnt Sally Mann, en av mina favoritfotografer som ett bra exempel. Men problemet i det här är inte bilden eller slutresultatet. Det är handlingen. Att Johan på bästa sändningstid ber sin 20 åriga dotter att ta av sig tröjan för att bli fotograferad. För även om det i det här fallet inte förekom något utnyttjande och hand dotter var med på det (där har vi för övrigt något att prata vidare om, hur många gånger går man inte med på att bli fotograferad på ett sätt som man sedan ångrar men som man i stunden inte hinner tänka igenom utan bara gör som fotografen säger) så finns det så många andra situationer där det är så. Det finns ett samhällsproblem i hur vi framställer tjejer i bild. Inte i alla bilder. Men det finns. Om man inte tror på det kan man kolla på exempelvis denna länken. Eller läsa denna bloggen.

Och när detta problem är så uppenbart så förvånar det mig fullständigt att de som kommenterar emot Linneas debattartikel ändå inte verkar förstå detta. Här är några av de kommentarer som skrivits. Notera att de inte är hämtade från Flasback utan från Facebookgruppen Oss fotografer emellan:

Snälla det är en dotter och en pappa den här hypotesen känns så bisarr.

Jag slår av lite när det börjar tjatas om detta jämställda samhälle vi absolut måste sträva mot. Ang att han ber henne ta av sig verkar mer handla om att han vill ha med hennes tatuering. Den kanske betyder något för honom, inte hennes underkläder. Suck, bara så trött på att folk orkar störa sig på allt.

Visst är det en mansdominerad bransch och visst förekommer det tillfällen när man blir ”lillavännad” som kvinna i den, men att Rheborgs dotter blir fotad i ett magkort figurnära linne är väl för fan inte varken unket eller mansgrisigt.? Tycker programmet är ett bra, nutida, underhållande och lärorikt program för den breda massan. Och till skillnad från Linnea tycker jag att programmet hävdar oss fotografer istället för att förminska oss. Känner verkligen att hon bara vill klaga på någonting. Blir så trött på sånt här.

Har inte sett programmet, men rent utifrån artikeln tycker jag att hon snackar skit. Jag jobbar i fotolabb och det är en otrolig blandning på kön, ålder och nationalitet på kunderna här, även proffsen… Och jag har för sjutton klätt av mig själv framför min egen kamera, för estetiken, och inte för sexualiteten. Och rheborg kanske tycker hans dotter är vacker och vill skildra henne såsom han gör, inte för att han alls är snuskig… Varför måste allt bli så laddat med ”påtvingad” sexualitet och annat från nån som inte ens deltog i situationen? Och ska man dra det längre, varför talas det om alla kvinnor som att vi alla tycker samma sak och alla sexualiseras mot vår vilja? Ska inte gå in djupare, men tycker att artikeln är lite BS….

Hon som skrev artikeln vet förmodligen som alla andra att det är ett hett ämne att diskutera, något som även syns här i gruppen. Därav vet hon att hon själv som fotograf får publicitet med sin text och därmed också drar till sig fler kunder just för att hon sticker ut hakan och visar sig stark. Det hela känns mycket som att det görs en hönsfarm av en fjäder.

Kan vara så att män är Pryl bögar i dag och vill hålla på med att fotograferar , Hur ofta ser man tjejer med samma intresse ? det är inte många i fall .. så det är inte konstig att män tar över rollen som fotograf …. Hade det varit 2 kvinnor som hade tagit hand om att ta bilder med unga tjejer så hade inte släppt loss på samma sätt som män gör ,

Hennes ärligt menade uppsåt implicerar att Rheborg är pedofil. Inte okej!

*suck* tror tyvärr den här kvinnan som skrivit debattartikeln är den som har problem. Jag reagerade bl.a. på hennes beskrivning av Fotomässan i helgen som gick.

Jag bryr mig inte om de lättkränkta arga feministernas skeva syn på människor eller vilka som borde få göra och vad. Bland det vackraste som finns att fota är inte förbehållet bara för unga tjejer att fota och ingenting i hela världen säger att de skulle göra det bättre eller sämre heller. Jag känner till flera tjejer som är duktiga fotografer och har samma bildintresse som jag så galoschen passar. Jag avböjer mig att delta i en kvasidebatt.

Det är inte ett dugg naket, trots att artikelförfattaren antyder att det skulle vara så. Med eftertryck dessutom när hon påstår att den andre står bakom och hejar på. Titta gärna på avsnittet på svt-play och notera hur jävla skruvad hon är i sin kritik själva.

Det är tyvärr en väldigt känslomässigt skriven artikel och ger mig mer en känsla av att hon använder ett ämne som är svårt att argumentera emot som plattform för att hoppa på två av sveriges mest framgångsrika komiker och på det sättet skapa uppmärksamhet och därmed skapa sig själv ett namn. Sånt känns också ganska unket.

Linnéa gillar helt enkelt inte Rheborg och använder honom för att skapa uppmärksamhet kring sig själv. Det känns egentligen inte som om hon brinner så mycket för sakfrågan utan mest för sin egen PR.

Det som irriterar mig lite är att artikeln är så uselt skriven att jag får känslan av att Linnéa själv inte är så bekymrad av sakfrågan utan mer av sin egen PR.

—–

Istället för att se det här problemet så hoppar man på Linnea och hävdar att hon bara är ute efter PR. Jag kan inte förstå hur man tänker då. Det är en sak att inte hålla med, det får man lov att göra. Men jag blir upprörd över stämningen bland kommentarerna. Det är ju exakt det här – att man som ung tjej inte får framför en åsikt eller lyfta fram ett på riktigt existerande problem utan att få den här typen av bemötande som gör mig ledsen. Jag har sett det från sekund ett som jag började fotografera för tio år sedan. Och det är väldigt tråkigt.

(7)
(0)
(0)
6 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar