EMMA SVENSSON
Emma Svensson är en mångsysslande frilansfotograf och äventyrs-wannabe. Här på elle.se bloggar hon om livet bakom kameran. Följ med behind the scenes, se bilder, få fototips, bli inspirerad och utmanad.
Annons

En dröm jag har

Det finns en grej jag tänkt på i flera år. En dröm jag har. Det är att bli bergsguide. Jag älskar att ge andra människor upplevelser. Och tänkt hur fint att få ta med andra på bergsäventyr!

Det enda är att det är rätt tufft. De har intag till utbildningen vartannat år. Men bara om tillräckligt många kompetenta personer söker. Nyligen så valde de att inte köra någon utbildning för att de inte tyckte de sökande hade tillräckligt med erfarenhet. Det är superhårda krav för att ens få söka. Du måste genomföra vissa utbildningar först som att bli klippklätterinstruktör. Men framför allt så finns det en lista på sådär 100 turer man måste genomföra inom alpint, isklättring, tradklättring, multipitch, skidåkning och gärna lite instruktörsarbete också. Sedan finns det regler för hur många höjdmeter eller hur svåra turerna man gör ska vara. Det kan inte vara för lätta grejer. Vissa turer måste vara på flera dagar och övernattning i det vilda etc.

Annons

Så jag har alltid trott att det är för svårt för mig att ens försöka eftersom jag inte är tillräckligt bra på att klättra trad eller åka skidor. Den alpina biten fixar jag däremot! Men det har gjort att det liksom alltid varit en dröm som legat lite på hyllan. Tills nu.

Annons

För när Corona hände och hela ens liv ställdes om så kanske man ska passa på att ta tag i något som det här och faktiskt ge det en chans. Jag kommer inte hinna vara redo att söka in nu i vinter utan jag kommer behöva vänta till 2023 i alla fall. Sedan är utbildningen på deltid (lite då och då under året) i tre års tid vilket skulle passa mig bra för då kan jag fortfarande göra allting annat som jag håller på med.

Men det jag verkligen behöver fokusera på just nu är att bli en bättre klättrare och skidåkare. Synd att man inte kan gå till klättergymmet längre. Klättring är en sådan där grej att om du har uppehåll så måste du börja om eftersom det är så specifik träning / muskler. Och ute är det lite för blött, kallt och mörkt såhär års i alla fall i Sverige.

Så planen nu är att gå en räddningskurs (den börjar i morgon!) och sedan åka och isklättra senare i år i norra Sverige (jag kommer ta husbilen så jag kan vara isolerad och dit jag åker är det inga andra människor så det är corona-safe) jag tror inte jag kommer kunna bli tillräckligt duktig på isklättring redan i år för att leda WI5 som är lägsta graden på de leder man ska leda. Men jag kanske kan bli bekväm på WI4 och sedan jobba på det till nästa år.

För skidåkningen så hoppas jag kunna genomföra i alla fall 10 turer i norra Sverige i vår (som också är med på listan, sedan ska man göra 10 turer någon annanstans och ett par långturer där man sover ute).

Annons

Sedan är det hårdträning i klättringen som gäller när skidsäsongen är över. Jag måste kunna leda minst 6a+ i trad. Jag kanske kan leda 5a i trad bekvämt idag. Men jag kan i alla fall klättra 6a+ på mitt gym i sport 😉 det är bara så sjukt stor skillnad på utomhus och gymmet och trad och sport. Men jag gillar ju en utmaning!

10 kommentarer till “En dröm jag har”

 1. Leif skriver: 18 november 2020 kl 22:26

  Om nån fixar det då är det du 💪💪


  1. Emma Svensson skriver: 19 november 2020 kl 17:48

   Awww tack snälla!


 2. Miranda skriver: 19 november 2020 kl 08:10

  Så coolt!! Ser fram emot att följa dig följa din dröm!


  1. Emma Svensson skriver: 19 november 2020 kl 17:49

   Vad roligt! Vi får se hur det går 🙂


 3. Sofi skriver: 19 november 2020 kl 13:39

  Det här fixar du! 👏🏻


  1. Emma Svensson skriver: 19 november 2020 kl 17:49

   Tack för förtroendet 🙂


 4. lenah skriver: 19 november 2020 kl 16:19

  Klart du kan! 😀👍🏻💥👊🏻💪🏻


  1. Emma Svensson skriver: 19 november 2020 kl 17:49

   Tack snälla! 🙂 Hoppas!


 5. Moa skriver: 19 november 2020 kl 16:38

  Gud vad coolt!! Låter ju som att det skulle passa skitbra + skönt att bestiga Berg och få betalt + vem vill inte ha en fotograf med sig påbergsturen, inget dåligt direkt. Lycka till med allt!! 🧡


  1. Emma Svensson skriver: 19 november 2020 kl 17:50

   Aww tack snälla! Men det är 6 år av hårt arbete framför mig för att lyckas så vi får se hur det går!


Dela på:
Laddar