Karibisk bönsallad med limemarinerade räkor

  • AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
emv0803-088-1

Karibisk bönsallad med limemarinerade räkor

4 personer

Fruktigt, sött och syrligt i en härlig färgstark sallad. Kokosflagor finns i välsorterade hälsokost- eller mataffärer men det går lika bra med vanliga kokosflingor.

2 stora sötpotatisar (ca 1 kg) + olja

3 dl kokta svarta bönor (ca 100 g okokta)

1 kg räkor, stora, oskalade

(ca 400 g skalade)

300 g mango (gärna fryst)

200 g papaya

1/2 gurka

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 chili (urkärnad)

1 lime (saft och rivet skal)

1 dl rapsolja

1 kruka koriander

salt och svartpeppar

socker

blandad sallad (t ex isberg, mizuna, maché)

1 näve kokosflakes (eller -flingor)

Klyfta sötpotatis och baka i ugn med lite olja på 200° i ca 20–30 min. Koka bönorna, eller skölj burkbönor. Skala räkorna. Skär mangon och papayan i tärningar eller ta ut kulor med ett kuljärn. Skala och kärna ur gurkan och skär i halvmånar. Hacka lök, vitlök och chili. Blanda allt med limeskal, limesaft, rapsolja och hälften av koriandern. Krydda med salt, peppar och lite socker. Lägg sallad i botten och lägg övriga ingredienser ovanpå. Garnera med kokosflakes och koriander.