EMMA SVENSSON
Emma Svensson är en mångsysslande frilansfotograf och äventyrs-wannabe. Här på elle.se bloggar hon om livet bakom kameran. Följ med behind the scenes, se bilder, få fototips, bli inspirerad och utmanad.
Annons

SOMMARINTERVJU: AGNES STUBER

AgnesStuber

Sommarintervjuerna är tillbaka! Här träffar vi unga, up and coming, talangfulla fotografer och lär känna dem bättre. Varje fredag här i bloggen – hela sommaren!

 

Namn: Agnes Stuber
Ålder: 26
Bor: Stockholm
Blogg/Portfolio: stuber.se
Instagram: @stuber

Annons

 

1-du&jag_1

 

Hur startade ditt intresse för foto?
Jag fick låna min storebrors analoga kompaktkamera när jag var runt 11 och började fota kompisar och saker jag tyckte var fina. Typ mina kattungar. Det blev fruktansvärt fula bilder, men jag tyckte om att kunna spara minnen och sitta och bläddra bland bilderna efteråt. När jag var 15 fick jag låna pappas Nikon EM med vilken det krävdes lite mer koncentration för, jag fick lära mig bländare och slutartid osv. Jag insåg då att det kan bli riktigt bra bilder.

 

Vad inspireras du av?
Det kan vara precis vad som helst. Det kan vara bra bilder, det kan vara starka kvinnliga personer som tar plats, hur ljuset speglas i ett fönster, en vacker film eller en känsla jag får. Jag tar in intryck väldigt mycket och påverkas hela tiden av min omgivning. 

Annons

 

Digitalt eller analogt? Om du måste välja!
Jag fotar mer och mer analogt eftersom det ger en känsla som jag inte tycker det digitala kan ge. Digital fotografi är bra (och nödvändigt) vid snabba jobb och pressfoto men för mig ger det en plastigare känsla.
Att ha det där fysiska vid analogt fotograferande, ha filmen i handen och framkalla, det känns mer. Det blir mer speciellt, det krävs mer tid och förberedelse och jag älskar spänningen i när jag scannar in och får se hur bilderna blivit. Skulle det vara billigare skulle jag helt övergå till analogt!

 

3-pauli_4
4-pauli_6

 

Vad har varit ett avgörande ögonblick för dig inom foto?
En viktig händelse var när jag kom in på Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Innan läste jag journalistik där det även ingick foto och jag fick stöd från fotoläraren på skolan som uppmuntrade mitt fotograferande, och när jag kom in på Biskops-Arnö kändes det som ett erkännande att det jag gör är bra och värt att satsa på. I samband med antagningen fotade jag mig själv och min mamma som just påbörjat cellgiftsbehandling mot bröstcancer, och det var en tung och jobbig period. De bilderna har varit de viktigaste jag tagit rent personligen, och hjälpt mig mycket i att bearbeta mammas sjukdom.
En annan väldigt viktig händelse var när jag blev utvald som Årets Debutant av Galleri Final och fick ha en egen utställning! Då ställde jag bland annat ut bilderna på mamma samt mitt examensarbete från Biskops-Arnö. Det var min första separatutställning.

 

Hur ser ditt drömfotojobb ut?
Allra helst skulle jag vilja jobba med längre projekt. Jag älskar att fota reportage på ett mer konstnärligt sätt. Det vore drömmen att få göra det hela tiden!
Som arbete vill jag gärna jobba med något där fotandet kan kombineras med något samhällsnyttigt. Jag vill bidra till ett bättre samhälle, till forskning eller människors utveckling. Jag jobbar gärna mot redaktioner eller med dokumentation för forskning eller inom vården.
Jag tycker om att samarbeta med organisationer där jag känner att mina värderingar stämmer överens. Det kan vara svårt att som ung fotograf säga nej till arbetstillfällen men jag tror det är viktigt att inte förlora sig själv och stå fast vid sina värderingar. 

 

Vilken är din favorit i kamerautrustningen?
Just nu älskar jag min analoga Canon EOS 1V. Till den har jag oftast mitt favoritobjektiv, en 50 mm 1.4. 

 

Annons

5-stuber_03

 

Vilket är det roligaste fotojobbet du gjort?
Jag har nog inte en favorit, många jobb har varit väldigt roliga och intressanta på olika sätt. Det som gjort mig gladast är när jag fått ha konstnärlig frihet och gjort på mitt sätt. Jag tycker om när jag får lite längre tid på mig och kan prata och lära känna personen/personerna jag fotar.

 

Vad krävs för att lyckas inom foto?
Engagemang och tålamod. Det är många som fotar och det är en tuff bransch där en behöver slå sig fram på olika sätt. Vilket kan ta tid. Det är förstås lättare om en har bra kontakter, och så behövs bra marknadsföring.
Det är inte alltid de bästa fotograferna som blir mest framgångsrika, det är de som vet hur de ska sälja in sig och sina bilder.

 

Tjänar du några pengar på ditt fotograferande?
Ja, jag frilansar!

 

6-alltarfantastiskt_3

 

Vilka är dina favoritfotografer?
Jag har inte direkt någon favorit men just nu inspireras jag av Martina Hoogland Ivanow och Hannah Modigh. De gör sin grej och är grymma kvinnor!

Annons

 

Vad är ditt mål inom ditt fotograferande?
Jag vill skapa saker som jag kan känna mig stolt över. Jag vill använda mitt fotograferande både för att utveckla mig själv men också tillföra något till andra. 

 

Vilka tre fotografer borde man följa på Instagram?
@mnchka, @kruszak.piotr och @elisa_olivieri

 

7-alltarfantastiskt_5

 

Vad har varit bäst under året?
Mina bilder ställdes ut i Tyskland på Lumix Fotofestival nu i juni. Det var väldigt kul och spännande, så många fantastiskt duktiga unga fotografer som var där. Jag höll också tal om mina bilder vilket fick fin respons och kändes hur grymt som helst!

 

Vad ska du göra i sommar?
I sommar ska jag fortsätta arbeta fram ett nytt projekt jag just börjat med. Jag ska också fortsätta mitt reportage om en vän som har obotlig cancer och göra frilansjobb. Blir några bröllop att fota också, sen ska jag passa på att resa lite.

 

Annons

Ditt bästa fototips!
Hitta ljuset! Ljuset är helt avgörande för foto och ett fint ljus kan skapa magiska bilder. Sen också givetvis att fota mycket, hela tiden. Fota på, även om det inte alltid blir bra. 

 

8-stuber_01

9-stuber_02

 

Bild på Agnes av Emmalisa Pauly

 

Dela på:
Laddar