Annons
Annons

SOMMARINTERVJU: LINNEA RHEBORG


 

151126 under dag ett av Sweden International Horse Show den 26 november 2015 i Stockholm. Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN / Cop 189 Processed with VSCO with f1 preset

Sommarintervjuerna är tillbaka! Här träffar vi unga, up and coming, talangfulla fotografer och lär känna dem bättre. Varje fredag här i bloggen – hela sommaren!

 

Namn: Linnea Rheborg
Ålder: 25
Bor: Stockholm
Blogg/portfolio:www.linnearheborg.com
Instagram: @linrhe

Annons

 

Innebandy, SM-Final, Storvreta - Linköping

 

Hur startade ditt intresse för foto? 
Antagligen när mobilkameran kom. Jag var runt femton år och jag tyckte mig kunna fånga känslor med bilder. När vi skulle göra en skoltidning i gymnasiet så var jag en av de få som tyckte det var roligt att få lära sig mer om foto, och då märkte jag att man lade över bildansvaret på mig. I den åldern kände jag mig inte duktig på någonting över huvud taget, så jag tog mig an det och upptäckte att jag hade fallenhet för det.

 

Vad inspireras du av? 
Händelser i livet och folk i min närhet. Jag kan spegla mina egna tankar och funderingar genom händelser i min omgivning.

 

Vad har varit ett avgörande ögonblick för dig inom foto? 
Svår fråga. Jag sökte in till en mer grundläggande fotoskola innan Nordens Fotoskola för att kunna sätta ihop en portfolio. Den var lite mer konstnärligt inriktad, och under intervjun blev jag totalsågad utan någon motivering. Jag blev knäckt och förstod ingenting. Jag blev antagen ändå men tackade nej. Jag förstod då att jag skulle fokusera mer på bildjournalistik än ren bildkonst.

 

ELLINEA_1_900px

 

Hur ser ditt drömfotojobb ut?
Att få bevaka ett mästerskap inom en sport. Ryttar-EM eller,- VM, fotbolls-EM eller,- VM, sommar-OS eller vinter-OS. Då snackar vi verkligen dröm. Men det är bra att drömma, har jag lärt mig. Då sätter man upp mål.

 

Vilken är din favorit i kamerautrustningen?
Jag hoppas inte att jag måste välja digitalt nu. I så fall säger jag min Polaroid SX-70. Det är nog den roligaste kameran jag vet. Man vet aldrig vad man får för bild, den lever ett eget liv. Om jag måste välja digitalt… måste jag välja en? Pocket Wizards är bra Det blir genast mer att tänka på men tack vare dem kan man vara mer kreativ. Och Nikkor 400 mm f/2,8 är rätt trevligt.

 

Vad gör du helst när du inte fotograferar?
Dagarna jag jobbar är ofta hektiska och fulla med intryck. Jag har en egen häst sedan 12 år tillbaka så stallet är en jätteviktig plats för mig att få ta en paus och bara vara. Jag gillar att träna och syssla med sporter. Åker mycket skidor vintertid om jag får möjlighet, det är också ett bra sätt för mig att ta en paus. Annars är jag gärna med mina kompisar som ger mig mycket bra energi, men det brukar alltid sluta med att jag fotograferar dem. Stallet är nog den enda platsen som jag inte använder kameran på, när jag tänker efter…

 

151129 Storbritanniens John Whitaker med hästen Lord of Arabia rider i Sweden Grand Prix under dag fyra av Sweden International Horse Show den 29 november 2015 i Stockholm. Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN / Cop 189

Ridsport, Nationaldagsgaloppen

 

Vad krävs för att lyckas inom foto? 
Oj, svår fråga. Vara driven. Talang kan vara en fördel till en viss punkt, men i slutändan handlar det om driv och vilja. Hitta en typ av foto som intresserar dig, och gärna ett tema som du brinner för. Nischa dig. Om du har ett tema eller en fråga som du brinner för finns det antagligen andra som brinner för samma sak. Foto är ett bra verktyg för att nå ut till folk. Vi får väl se om några år ifall min teori är rätt…

 

Tjänar du några pengar på ditt fotograferande? 
Ja, det gör jag!

 

Vilka är dina favoritfotografer? 
Robert Henriksson har inspirerat mig sedan jag började fotografera. Han har en känsla i sina bilder som jag alltid kommer sträva efter. Anna Clarén, som var min lärare på Nordens Fotoskola. Sedan gillar jag Sally Mann, Annie Leibovitz och Anton Corbijn. Och alla fotografer på Bildbyrån, man slutar aldrig imponeras.

 

Vilka tre fotografer borde man följa på Instagram? 
@lundberg.johanna, @jesperfrisk och @lerneryd!

 

BB160622LN01_900px

 

Vad är ditt mål inom ditt fotograferande? 
Jag skaffar nya mål varje dag, stora och små. Allt från att leverera bilder lite snabbare till att få till ett helt galet bra porträtt vid tillfälle. Men i det stora hela så är målet att beröra andra med mina bilder så som jag blir berörd av andras bilder.

 

Har du några svagheter? Berätta! 
Jag är fruktansvärt självkritisk. Alltså helt sjukt självkritisk. Och tidsoptimist. Dålig på att säga nej, men börjar bli bättre. Alldeles för aggressiv i trafiken, börjar även där bli bättre. Somnar för lätt vid ratten. Väldigt svag för katter. Om jag fotade världens viktigaste evenemang och det kom in en katt på området skulle jag släppa allting.

 

Vart ser du dig själv om fem år? 
Då jobbar jag 100% med sportfoto och har precis fotat mitt första OS.

 

Friidrott, Diamond League, Stockholm Bauhaus Athletics

 

Vad har varit bäst under året?
Helt klart att få komma i kontakt med Bildbyrån. Jag har lärt mig så fruktansvärt mycket och utvecklats både socialt och som fotograf. Att få verktygen och förutsättningarna för att lära sig och testa så mycket som möjligt har varit guld värt. En annan grej som har varit bäst under året var att jag lyckades få biljetter till Beyoncé och Justin Bieber. Då grät jag.

 

Vad ska du göra i sommar? 
Jag kommer njuta av mitt vikariat på Bildbyrån, åka båt i skärgården, grilla och titta på fotbolls-EM, rida på ängar, se Beyoncé och förhoppningsvis hinna få lite sol på näsan.

 

Ditt bästa fototips! 
Att ställa en person i en dörröppning där bakgrunden är mörk. Då kan man få ett fint ljus i ansiktet med ren bakgrund. Det ger möjlighet att kunna jobba med personens uttryck om miljön runtomkring inte är väsentlig för vad du vill berätta.

 

151105 Frejs Christophe Lallet gör 0-1 bakom Akropolis målvakt Simon Lundgren under fotbollsmatchen och kval till Superettan mellan Akropolis IF och Ik Frej den 5 november 2015 i Stockholm. Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN / Cop 189

Fotboll, träningslandskamp, Sverige - Wales

 

Vill du läsa fler sommarintervjuer med duktiga up and coming fotografer så gör du det här!

 

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar