Annons
Annons

SOMMARINTERVJU: LISA HÖÖK


 

lisa9

Sommarintervjuerna är tillbaka! Här träffar vi unga, up and coming, talangfulla fotografer och lär känna dem bättre. Varje fredag här i bloggen – hela sommaren!

Namn: Lisa Höök
Ålder: 19, fyller 20 i sommar
Bor: Grödby / Sorunda / Nynäshamn
Blogg/Portfolio: devote.se/lisahooks
Instagram: @lisa.hooks

Annons

lisa2

Hur startade ditt intresse för foto?
Jag har alltid älskat att pyssla och vara kreativ och satt när jag var mindre mycket med penslar och målade fram olika motiv. När jag blev äldre ville jag istället fånga färger och ljus genom kameran och experimenterade mycket med familjens kamera på blommor och natur. Tillslut fick jag en helt egen Canon-kamera, en liten ljusrosa kompaktkamera med 8 megapixlar, och tillsammans med tanken av en egen kamera och massvis av idéer så föddes mitt intresse på riktigt.

Vad inspireras du av?
Jag inspireras av drivna och kreativa människor som ur sin vardag kan plocka ut vackra stillbilder och varje dag skapa nya perspektiv, nya idéer och nya fotoprojekt. Att ständigt hitta ytterligare vinklar och kunna använda sig av ljus på olika sätt, utan att fastna i samma mönster. Ett kreativt sinne som hela tiden utvecklas och utmanar sig själv till att bli en bättre fotograf, det inspirerar mig!

Vad har varit ett avgörande ögonblick för dig inom foto?
Det är helt klart förra sommaren, då jag fotograferade mitt första bröllop. Jag har länge i mitt fotointresse varit kär i bröllopsfotografi, tanken att få frysa magiska minnen där personerna i bilden är så otroligt lyckliga att det verkligen lyser igenom kameran. Efter jag vågade ta det steget så har jag känt mig mer inspirerad och säker i min utveckling, att jag är på rätt väg, att det är bröllopsfotografi som jag vill utvecklas inom.

lisa7

Hur ser ditt drömfotojobb ut?
Min drömfotografering är ett stort prinsessbröllop på en vacker plats där miljön gör bröllopet ännu mäktigare. Jag vill vara med från morgon till kväll och fotografera allt från smink till ceremoni, porträtt, middag och fest. Bruden ska bära en magisk vit klänning med långt släp som kommer skapa mer rörelse och liv till bilderna. Precis som klänningen ska alla detaljer, blommor och dekoration gå i vitt. När jag får agera fotograf till ett sånt bröllop, då lever jag min dröm!

Vilken är din favorit i kamerautrustningen?
Min favorit är helt klart mitt 85mm fast canonobjektiv f/1,2. Jag älskar feminina bilder med en mjuk, ljus och lätt känsla, 85mm f/1,2 går hand i hand med den känslan tack vare sitt ljusinsläpp och korta skärpedjup.

Vilka andra fotobloggar läser du?
Jag läser just nu inga fotobloggar förutom min vän Rasmus Lindahl’s, som även han är ung och up coming. Jag följer däremot många instagramkonton som flera gånger under dagen ger mig inspiration till både nya fotoidéer och mycket redigeringtips.

lisa3 lisa4

Vad krävs för att lyckas inom foto?
Du måste brinna för fotografi och ständigt våga ta nya steg för att utvecklas och växa som fotograf. Ta dig tiden att lära känna din kamera och experimentera med olika ljus. Låt dig inte fastna i samma stil och rutin, utan ta kontakt med andra som har liknande intressen för att kliva utanför din bekvämlighetszoon. Det kan till exempel vara modeller, stylister och andra fotografer som du kan samarbete med och tillsammans växa. Våga visa dig utåt, sprid ditt namn och bygg upp en portfolio du är nöjd med. Drivkraft, nyfikenhet och kreativitet skulle jag säga är den perfekta blandningen!

Tjänar du några pengar på ditt fotograferande?
Ja, just nu driver jag mitt egna företag “Fotograf Lisa Höök” på heltid och kan försörja mig på endast min inkomst från mitt fotograferande. Sen kan det variera mycket med jobb vecka till vecka. Ibland behöver jag jobba 08-22 på kvällarna 7 dagar i veckan och ibland kan jag ha 5 dagar utan några bokningar.

Vilka är dina favoritfotografer?
Min största inspirationskälla är helt klart Jorden Keith. Ung talangfull och driven kille som har hittat sin stil i både modellens uttryck, bildkomposition och hur han redigerar bilderna, love it!

lisa8

Vad är ditt mål inom ditt fotograferande?
Jag sätter ofta upp delmål för att jobba mig vidare i min utveckling men jag skulle säga att ett större mål är att ge mig titeln Stockholms bästa bröllopsfotograf. Jag vill jobba effektiv men också hitta en balans mellan jobb och semester. Jag vill inte låsa fast mig i Sverige, utan även ta bokningar utomlands, kanske kombinera jobb med ledighet i en tropisk värme eller bland otroligt vackra byggnader. Det viktigaste är att jag vill bygga upp mitt namn till något exklusivt. Lisa Höök ska vara ett känt fotografnamn inte bara i Stockholm och Sverige, utan också runt om i världen. Det är min dröm och det jag strävar efter.

Vart ser du dig själv om 10 år?
Om 10 år är jag 29 och fyller 30 år, då ser jag mig med barn, familj och mer säkerhet i mitt yrke. Jag vill ha bröllopsbokningar ett år framåt och kunna försörja mig av endast genom större jobb. Jag vill minska på alla mindre jobb för att lägga mer fokus på dem större och ett effektivare arbete. sen på sidan av arbetet vill jag även ha fotografi som en hobby och skapa egna fotoprojekt och leka med idéer tillsammans med andra kreativa människor. Om 10 år vill jag ha hittat rätt balans mellan jobb, inkomst och semester.

lisa1

Vad har varit bäst under året?
Oj det har hänt mycket under halvåret som gått, jag har spenderat en månad i Thailand, tagit körkort, flyttat ut till mitt landställe, fått kontorsplats på Östermalm och startat en hel del nya roliga samarbeten. Men Bäst under året måste ha varit att få vara med och planera mitt största fotojobb hittills, att tillsammans med Nellie Berntsson bygga upp hennes bok med mina bilder. Att få planera en längre tid innan tillsammans med ett team, sen flyga ner till Skåne och fotografera och sen att bolla idéer om redigering och vilka bilder som ska användas. Jag har arbetat i team och tillsammans gått igenom en process, ett nytt arbetssätt, vilket jag inte är van vid, och därför har jag fått otroligt mycket erfarenhet samtidigt som det har varit roligt, vilket jag är tacksam över!

Vad ska du göra i sommar?
1:a juni lanserade jag min första fotokurs online, en grundkurs för dig som vill lära dig kameran och fotografera i manuellt läge. Just nu laddar jag upp för nästa och jobbar med att bygga upp både textmaterial och bildmaterial till den. Målet är att innan sommaren är slut lansera min andra fotokurs om bloggfoto och porträttfoto. I slutet av juli åkte jag en vecka till Cypern för semester och efter det ska jag försöka vara lite till ledig och ladda upp mig inför augusti och nya utmaningar. Jag ska bland annat strukturera upp mina bästa fotograferingar och bygga upp min egna hemsida för att i höst  ha en bas där alla mina bästa jobb är samlade tillsammans med information om bokningar och mina priser. Sen självklart hoppas jag på lite fler bröllopsbokningar.

Ditt bästa fototips!
Våga utmana dig själv ge dig själv delmål och större mål. Säg aldrig nej till en möjlighet som du blir erbjuden. Om du känner dig osäker så säg ja ändå, läs sen på internet och försök förbered dig så mycket det går, spara ner inspirationsbilder och leta bra fotomiljöer, sen gör ditt bästa. Våga göra misstag och våga utvecklas, du kan mer än du tror!

lisa10 lisa6 lisa5

 

Vill du läsa fler sommarintervjuer med duktiga up and coming fotografer så gör du det här!

(2)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar